Răspuns :
Răspuns
daca x nu e sub radical, pai imagineazati valoarea radicalului ca un nr 'n' si ai nx ceea ce derivat este n, deci valoarea radicalului, iar al doilea radical e o constanta, deci derivat o sa fie zero => primul radical fara x plus zero => primul radical fara x
daca x e sub radical:
de mai sus deja stim ca al doilea radical derivat e zero
rad^3 -> radical de ordinul 3
rad^3(4x) = (4x)^(1/3) (4x la puterea o treime)
aplici regula imagineazati ca 1/3 este 'n'
si ai 4x^n
(x^n)' = n(x^n-1) => (1/3)(4x^(1/3-1) => 4/3x^(-2/3) (4 pe 3 inmultit cu x la puterea minus doua treimi)
ceea ce este 4/3rad^3(x^(-2/3)) (patru treimi inmultit cu radical de ordinul 3 din (x la puterea -2)
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!