Răspuns :
Ecuația reacției chimice:
HCl + KMnO₄ → Cl₂ + MnCl₂ + KCl + H₂O
- pentru a scrie ecuațiile proceselor de oxidare/reducere din reacția de mai sus, trebuie să se cunoască mai întâi numerele de oxidare ale substanțelor introduse în proces.
- numărul de oxidare (N.O) este un nr. întreg (+/-) care reprezintă starea de oxidare a unui atom dintr-o moleculă/specie poliatomică.
- mai pe scurt, N.O reprezintă nr. de electroni pe care atomul respectiv îi cedează/acceptă.
- pentru stabilirea N.O există mai multe reguli (vezi lecția „procese de oxido-reducere”), eu voi scrie direct N.O pentru fiecare element în parte:
[tex]H^{(+1)}Cl^{(-1)} \ +\ K^{(+1)}Mn^{(+7)}O_4^{(-2)} \implies\ Cl_2^{(0)}\ +\ Mn^{(+2)}Cl_2^{(-1)}\ +\ K^{(+1)}Cl^{(-1)}\ +\ H_2^{(+1)}O^{(-2)}[/tex]
- după cum se observă, N.O este schimat doar la atomul de Cl din HCl și la atomul de Mn din KMnO₄, deci pentru acești doi atomi se vor scrie procesele de oxidare/reducere.
[tex]\left \{ {{ 2Cl^{(-1)} \implies\ Cl_2^{(0)}\ +\ 2e^-}\ \ \ \ \ |*5 \ \ (p.\ de\ reducere)\ \ (ag.\ oxidant:\ HCl)\atop {Mn^{(+7)}\ +\ 5e^-\implies\ Mn^{(+2)}} \ \ |*2\ \ (p.\ de\ oxidare)\ \ (ag.\ reducator:\ KMnO_4)\right.[/tex]
- s-au înmulțit cele două ecuații pentru a egala nr. de electroni cedați/acceptați (legea conservării atomilor).
- respectând cele scrise în sistemul de mai sus, se poate egala ecuația reacției chimice inițiale:
16HCl + 2KMnO₄ → 5Cl₂ + 2MnCl₂ + 2KCl + 8H₂O
OBS.: este foarte importantă ordinea în care se face egalarea! În cazul de față, ordinea în care se vor pune coeficienții va fi: K, Mn, Cl, O, H.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Chimie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!