Răspuns :
Adunarea se face după regula: a√d + b√d = (a+b)√d
Scaderea se face după regula: a√d – b√d = (a-b)√d
3√12 - 2√27 + 4√75 = 3×2√3 - 2×3√3 + 4×5√3 =
6√3 - 6√3 + 20√3 = 20√3
Răspuns
Explicație pas cu pas:
Daca ai o suma de monoame cu radicali asemenea, dai factor/factori comuni pe radicalii asemenea si efectuezi sumele algebrice ale coeficientilor acestora.
Descompui in factori primi ceea ce ai sub radicali, daca sunt numere compuse, selectezi patratelel perfecte si procedezi ca mai sus, in continuare.
Exemplul tau : 3rad(4 x 3) - 2rad(9 x 3) + 4rad(25 x 3) =
3 x 2 x rad3 - 2 x 3 x rad3 + 4 x 5 x rad3 =
(6 - 6 + 20) x rad3 = 20rad3.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!