Răspuns :
Răspuns
Explicație pas cu pas:
Ex5.
Rezolvam inecuatia de la multimea A: |2x-9|<=5, de unde -5<=2x-9<=5, de unde adunand 5 obtinem 0<=2x+4<=10, de unde scazand 4 obtinem
-4<=2x<=6, de unde impartind la 2 obtinem -2<=x<=3 deci x apartine intervalului [-2; 3], adica A=[-2; 3]
Rezolvam inecuatia din multimea B: -7<(3x-5)/2 <2, de unde inmultind cu 2 obtinem -14<3x-5<4, de unde adunand 5 obtinem -9<3x<9, de unde impartind la 3 obtine -3<x<3, deci multimea B=(-3; 3)
Atunci reuniunea multimilor A si B = (-3; 3], iar intersectia multimilor A si B va fi [-2; 3)
Ex6.
x^2 + y^2 -4x -6y +13 =0, transformam la patrate de binoame, grupam:
x^2 - 4x + 4 + y^2 - 6y + 9 = 0, de unde (x-2)^2 + (y-3)^2 =0
Suma patratelor poate fi egala cu zero numai daca fiecare este egal cu zero, adica x-2=0 si y-3=0, de unde x=2 si y=3
Acum inlocuim in expresia (x-y)^2013 + (y-x)2016 = (2-3)^2016 + (3-2)^2016 =
(-1)^2016 + 1^2016 = 1+1=2
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!