Răspuns :
Legea transfuziei spune astfel:
sangele cu Rh+ sa nu fie transfuzat persoanelor cu Rh- deoarece factorul Rh este determinat de o gena dominanta
asa cum stii, 15% din populatie are Rh-
Rh, cunoscut si sub denumirea de aglutinogen D, este pana la urma un antigen. In momentul cand sangele Rh+ ale donatorului patrunde in sangele Rh- a primitorului, organismul gazdei actioneaza fata de sangele strain (anglutinigenul D donat) ca fata de un antigen oarecare, prin activarea de limfocite si producerea anticorpilor.
Acea cantitate de Rh+ patruns in sangele cu Rh- este o substanta straina corpului, intrusa.
Prima transfuzie, de la rh+ la rh- poate avea loc in conditii normale-raspuns imun primar (formand anticorpii anti-rh), insa la transfuzii repetate de grupe diferite, apare raspuns imun secundar -se realizeaza pe baza limfocitelor cu memorie, la un contact ulterior cu acelasi antigen. In acel moment anticorpii anti-rh actioneaza, ataca globulele rosii din sangele donat si le distruge - are loc hemoliza
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Biologie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!