Răspuns :
a)
[tex]\it a_n=a_1q^{n-1}\\ \\ a_1\cdot a_2\cdot a_3\cdot\ ...\ \cdot a_n=a_1\cdot a_1\cdot q\cdot a_1\cdot q^2\cdot\ ...\ \cdot a_1\cdot q^{n-1}=a_1^n\cdot q^{\dfrac{(n-1)n}{2}}=\\ \\ = a_1^{\dfrac{2n}{2}}\cdot q^{\dfrac{(n-1)n}{2}} =\sqrt{a_1^{2n}\cdot q^{(n-1)n}}=\sqrt{(a_1^2\cdot q^{n-1})^n} =\sqrt{(a_1\cdot a_1\cdot q^{n-1})^n} =\\ \\ =\sqrt{(a_1\cdot a_n)^n}[/tex]
b)
[tex]\it \dfrac{\sqrt{a_n}}{\sqrt{a_n}-\sqrt{a_{n-1}}} =\dfrac{\sqrt{a_n}(\sqrt{a_n}+\sqrt{a_{n-1}})}{a_n-a_{n-1}}=\dfrac{a_n+\sqrt{a_n\cdot a_{n-1}}}{a_n-a_{n-1}}=\\ \\ \\ =\dfrac{a_{n -1}\cdot q+\sqrt{a_{n -1}\cdot q\cdot a_{n-1}}}{a_{n-1}\cdot q-a_{n-1}}=\dfrac{a_{n-1}(q+\sqrt q)}{a_{n-1}(q-1)}=\dfrac{q+\sqrt q}{q-1}=\\ \\ \\ = \dfrac{\sqrt q(\sqrt q+1)}{(\sqrt q)^2-1}=\dfrac{\sqrt q(\sqrt q+1)}{(\sqrt q-1)(\sqrt q+1)}=\dfrac{\sqrt q}{\sqrt q-1}\ \ \ \ (*)[/tex]
Suma din enunț are (n-1) termeni, fiecare termen reducându-se
la forma (*).
Deci, suma va fi egală cu :
[tex]\it \dfrac{(n-1)\sqrt q}{\sqrt q-1}[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!