Răspuns :
Răspuns
f(x)={[x²+2x]/(x-1) x≥0
{(x²-2x)/(x-1) x<0
Ecuatia asimptotei
y=mx+n
m=x→∞=lim f(x)/x=lim(x²+2x)/x(x-1)=lim(x²+2x)/(x²-1)=1
n=x→+∞ lim(f(x)-mx)=lim (x²+2x)/(x-1)-x)=lim(x²+2x-x(x-1))/(x-1)=lim[x²+2x-x²+x]/(x-1)=
lim(3x/((x-1)=3
y=x+3 asimptota oblica spre +∞
__________________________________________________
Asimptota spre -∞
m= x→-∞ lim[(x²-2x)/x(x-1)]=lim(x²-2x)/(x²-x)=1
x→-∞
n=lim(x²-2x)/(x-1)-x)=lim(x²-2x-x(x-1))=lim(x²-2x-x²+x)/(x-1)=
lim(-x)/(x-1)= -1
y=x-1 asiptota la -∞
Explicație pas cu pas:
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!