Răspuns :
La fecare pas o folosim cu sau fără ştiinţă, de multe ori find chimişti fără să ne dăm seama. Orice gospodar este un "chimist", realizand zilnic, fără să ştie, operaţii care, de fapt, aparţin chimiei.
Dacă aprindem focul, aprinderea chibritului, a lemnelor sau a ga"ului este o reacţie chimică. pregătirea unei mese hrănitoare este rezultatul unei combinaţii chimice care asigură produselor alimentare calităţi culinare. Dacă la masă bem un pahar de vin sau de bere, trebuie să ştim că aceste băuturi s-au format, de asemenea, în urma unor reacţii chimice.
In gospodărie se pot găsi unele substanţe chimice de utilizare obişnuită acizi, baze (alcalii), dizolvanţi, alcooli, diferite săruri etc.
Unul dintre cei mai mari duşmani ai omului şi ai vieţii pe pământ ar fi poluarea aerului.
Omul transformă natura în folosul său. Consumul mare de oxigen în diverse activităţi şi eliminarea în aer a unui număr foarte mare de substanţe toxice duc la încărcarea atmosferei cu substanţe dăunătoare vieţii.
Poluarea aerului, a solului şi a apei dăunează vieţii plantelor, animalelor sau a omului, dar mai mult, pot duce chiar la dispariţia unor specii importante de vieţuitoare.
Câţiva poluanţi gazoşi ar fi dioxidul de carbon, eliminat în cantităţi mari atunci când expirăm, prin arderea combustibililor sau prin procese de fermentaţie. El nu este un gaz toxic, dar poate produce axfisiere. Monoxidul de carbon este un gaz rezultat prin arderea incompletă a cărbunilor.
Unele gaze toxice care poluează natura din zonele industriale, eliminându-se în aer, produc ploi acide.
Este foarte important să ştim să ne folosim de beneficiile chimiei, dar să nu facem exces. Astfel, am putea produce chiar distrugerea propriei noastre existenţe!
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Chimie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!