Răspuns :
x/y=3/7
x=3y/7
inlocuim x in relatie:
(3×3y/7+5y)/(4×3y/7+2y)=
=(9y/7+5y)/(12y/7+2y)
aducem numaratorul si numitorul la acelasi numitor:
(9y+35y)/7 / (12y+14y)/7
44y/7 / 26y/7
44y/7 × 7/26y
simplificam 7 cu 7:
44y/26y
simplificam y cu y:
44/26 se mai poate simplifica cu 2:
22/13
Sper ca te-am ajutat!
x=3y/7
inlocuim x in relatie:
(3×3y/7+5y)/(4×3y/7+2y)=
=(9y/7+5y)/(12y/7+2y)
aducem numaratorul si numitorul la acelasi numitor:
(9y+35y)/7 / (12y+14y)/7
44y/7 / 26y/7
44y/7 × 7/26y
simplificam 7 cu 7:
44y/26y
simplificam y cu y:
44/26 se mai poate simplifica cu 2:
22/13
Sper ca te-am ajutat!
Răspuns
Explicație pas cu pas:
[tex]\dfrac{x}{y}=\dfrac{3}{7}\Rightarrow \dfrac{x}{3}=\dfrac{y}{7}=k\Rightarrow x=3k,y=7k\\\dfrac{3x+5y}{4x+2y}=\dfrac{3\cdot 3k+5\cdot 7k}{4\cdot 3k+2\cdot 7k}=\dfrac{9k+35k}{12k+14k}=\dfrac{44k}{26k}= \dfrac{22}{13}[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!