Răspuns :
Salut,
Observăm că x = 0 nu este soluție pentru niciuna dintre cele 2 ecuații.
Aflăm valoarea lui "a" din a doua ecuație:
[tex]a=\dfrac{x-1}{x^2}[/tex]
Folosim această valoare în prima ecuație (procedeul se numește eliminarea parametrului "a" între cele 2 ecuații), vom obține o ecuație care nu mai depinde de "a":
[tex]\left(2\cdot \dfrac{x-1}{x^2}-1\right)\cdot x^2+6\cdot\dfrac{x-1}{x^2}\cdot x+1=0,\ sau\\\\\dfrac{2x-2-x^2}{x^2}\cdot x^2+\dfrac{6x^2-6x}{x^2}+1=0,\ sau\ 2x-2-x^2+6-\dfrac{6}x+1=0,\ sau\\\\-x^2+2x+5-\dfrac{6}x=0\ \Bigg{|}\ \cdot(-x)\Rightarrow x^3-2x^2-5x+6=0\Leftrightarrow\\\\\Leftrightarrow x^3-x^2-x^2+1-5x+5=0\Leftrightarrow x^2(x-1)-(x^2-1)-5(x-1)=0,\ sau\\\\x^2(x-1)-(x^2-1)-5(x-1)=0\Leftrightarrow x^2(x-1)-(x-1)(x+1)-5(x-1)=0\Leftrightarrow\\\\\Leftrightarrow (x-1)(x^2-x-1-5)=0\Rightarrow (x-1)(x^2-x-1-5)=0\Rightarrow\\\\\Rightarrow (x-1)(x^2-x-6)=0\Leftrightarrow (x-1)(x^2-9-x+3)=0\Rightarrow\\\\\Rightarrow (x-1)[(x+3)(x-3)-(x-3)]=0\Leftrightarrow(x-1)(x-3)(x+2)=0.[/tex]
Din cele de mai sus, avem că:
x₁ = --2. Cu a doua ecuație obținem a₁ = --3/4.
x₂ = 1. Cu a doua ecuație obținem a₂ = 0.
x₃ = 3. Cu a doua ecuație obținem a₃ = 2/9.
Green eyes.
Niciuna dintre cele două ecuații nu admite rădăcina x = 0.
Notăm rădăcina comună cu r, (r ≠ 0) și vom avea:
[tex]\it (2a-1)r^2+6ar+1= ar^2-r+1 \Rightarrow 2ar^2-r^2+6ar+1-ar^2+r-1=0\Rightarrow\\ \\ \Rightarrow ar^2+6ar-r^2+r=0|_{:r} \Rightarrow ar+6a-r+1=0 \Rightarrow ar+6a=r-1 \Rightarrow\\ \\ \Rightarrow a(r+6)=r-1 \Rightarrow a=\dfrac{r-1}{r+6}\ \ \ \ \ (1)[/tex]
Pentru rădăcina comună r, ecuația a doua devine:
[tex]\it ar^2 - r + 1 = 0\ \ \ \ \ (2)\\ \\ (1),(2) \Rightarrow \dfrac{r-1}{r+6}r^2-r+1=0 \Rightarrow \dfrac{r-1}{r+6}r^2-(r-1)=0 \Rightarrow\\ \\ \Rightarrow (r-1)\left(\dfrac{r^2}{r+6}-1\right)=0 \Rightarrow (r-1)\cdot\dfrac{r^2-r-6}{r+6}=0 \Rightarrow \\ \\ \Rightarrow (r-1)(r^2-r-6)=0\ \ \ \ \ (3)[/tex]
[tex]\it (3)\Rightarrow r-1=0 \Rightarrow r = 1\\ \\ (3) \Rightarrow r^2-r-6=0 \Rightarrow r^2-3r+2r-6=0 \Rightarrow r(r-3)+2(r-3)=0 \Rightarrow\\ \\ \Rightarrow (r-3)(r+2)=0 \Rightarrow r = -2\ \ \ sau\ \ \ r=3[/tex]
Așadar, rădăcina comună ar putea fi r = -2, r = 1 sau r = 3.
[tex]\it r= -2 \stackrel{(1)}{\Longrightarrow} a=\dfrac{-2-1}{-2+6} =\dfrac{-3}{4} =-\dfrac{3}{4}\\ \\ \\ r= 1 \stackrel{(1)}{\Longrightarrow} a=\dfrac{1-1}{1+6} =\dfrac{0}{7} =0\\ \\ \\ r= 3 \stackrel{(1)}{\Longrightarrow} a=\dfrac{3-1}{3+6} =\dfrac{2}{9}[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!