Răspuns :
a) Calculam timpul in care se opreste vagonul cu ajutorul legii vitezelor , v=vo-a2t , unde v=0 ,deoarece este viteza finala unde vagonul se opreste , vo este viteza cu care se deplaseaza trenul .t=vo/a2.
Calculam distanta parcursa de tren in timpul t cu ajutorul legii miscarii rectilinie , dt=vo*t+a1t²/2=vo²/a2+a1*vo²/2a2²=vo/a2(1+a1*vo/2a2)
Distanta parcursa de vagon pama la oprire o calculam cu formula lui Galileo Galilei , v²=vo²-2*a2*dv<=>0=vo²-2*a2*dv<=>vo²=2*a2*dv=>dv=vo²/2*a2
dt/dv=vo/a2(1+a1*vo/2a2)/vo²/2*a2=2(1+a1*vo/2a2)/vo
b)
Vagonul desprins va avea o miscare uniform incetinita la fel ca si la subpunctul a) .Pe baza teoremei de variatie a energiei cinetice calculam distanta pana la oprire a vagonului : ΔEc=L_Fr<=>-m*vo²/2=-k*m*g*dv=vo²/2*k*g=M*vo²/2F
Acceleratia de franare a vagonului este v²=vo²-2*a*dv<=>a=vo²/2*dv=vo²/2M*vo²/2F=F/M
Timpul dupa care se opreste vagonul este:v=vo-at<=>0=vo-at=>t=vo/a=vo*M/F
Dupa desprinderea vagonului trenul se va misca accelerat , astfel ca :F-k(M-m)g=(M*m)at=>at=F/(M-m)-k*g=F*m/M(M-m)
Distanta parcursa de tren in timpul t este , dv=vo*t+at*t²/2=vo²*M/F+F*m*vo²*M²/2F²M(M-m)=vo²*M/F+m*vo²*M/2F(M-m)=vo²*M/F(1+m/2(M-m))
dt/dv=vo²*M/F(1+m/2(M-m))/M*vo²/2F=2/(1+m/2(M-m))
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Fizică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!