Răspuns :
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
Pentru ca ∡ MNB = ∡ DNC si ∡B = ∡C=90°
⇒ ∡BMN = ∡NDC
⇔ Δ MBN e asemenea cu Δ NCD
Scriem rapoartele de asemanare:
MB/CD = BN/NC ⇔ 6/12 = BN/NC ⇒ 1/2 = BN/NC ⇒ NC = 2·BN
Dar NC= BC-BN = 18-BN
⇒ 2·BN = 18 - BN ⇒ 3·BN = 18 ⇒ BN = 18/3=6 Pt ca si MB=6 (din ipoteza),
⇒ Δ MBN este isoscel ⇒ ∡BMN = ∡MNB =( 180 -90) :2= 45° (1)
Dar si Δ DCN este isoscel pentru ca NC = 18 - BN = 18-6 = 12 si stim din ipoteza ca DC=12
⇒ ∡DNC = ∡NDC =( 180 -90) :2= 45° (2)
Din (1) si (2) ⇒ ∡ MND = 180 - 45-45 = 90° ⇔ MN⊥ND
tgMNB = MB / BN
tgDNC=DC / CN
MB / BN = DC / CN
6/BN = 12 / CN
BN = CN/2
BC=BN + CN
BC=CN/2 + CN
18=3CN/2
CN=12m
BN=6m
Triunghiurile MBN și DCN isoscel dreptunghice. Mai exact au unghiurile ascuțite de 45 grade fiecare.
Unghiul BNC = 180 grade
Unghiul MND = BNC-MNB-DNC
MND = 180-45-45
MND=90 grade
Rezulta :MN perpendicular ND
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!