Răspuns :
Răspuns:
Ex. 6 a) si f)
Explicație pas cu pas:
( 5/6 + 3/4 ) · 24/19 =
6=2·3
4=2²
[6 ; 4] = 2² · 3 =4·3=12 c.m.m.m.c. si deci acelasi numitor la fractiile 5/6 si 3/4
12:6=2 fractia 5/6 o inmultim (amplificam) cu 2
12:4=3 fractia 3/4 o inmultim (amplificam) cu 3
= { (2· 5 + 3· 3) / 12 } · 24/19 =
= ( 10+9 ) /12 · 24/19 =
= 19/12 · 24/19 =
= ( 19· 24 ) / ( 12· 19) =
= 456/228 =
eu nu mai simplific . Fac direct impartirea
= 456 : 228 =
= 2
Ex. 6 f)
= (5·11-4·7)/60 · 10/9 +1/2 =
acelasi numitor la scadere este 60 ( adica c.m.m.m.c.al lui 12 si 15 )
60:12=5
60:15=4
= (55-28)/60 · 10/9 + 1/2 =
=27/60 · 10/9 +1/2 =
= (27 · 10) / (60 · 9) + 1/2 =
facem simplificari 27 cu 9 ramane 3 sus ; 10 cu 10; ramane 6 jos
= 3/6 +1/2 =
3/6=simplificam cu 3 si obtinem 1/2
= 1/2 + 1/2 = 2/2 = 1
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!