Răspuns :
Descompunem fractia in fractii simple:
[tex]\displaystyle\frac{2x+3}{(x+1)(x+2)}=\frac{A}{x+1}+\frac{B}{x+2}[/tex]
Aducem la acelasi numitor:
[tex]2x+3=A(x+2)+B(x+1)\\2x+3=Ax+2A+Bx+B\\2x+3=(A+B)x+2A+B\\\left \{ {{A+B=2\Rightarrow B=2-A} \atop {2A+B=3}} \right. \\2A+2-A=3\Rightarrow A=1\Rightarrow B=1\\\displaystyle\frac{2x+3}{(x+1)(x+2)}=\frac1{x+1}+\frac1{x+2}\\\displaystyle\int\limits_0^1\frac{2x+3}{(x+1)(x+2)}dx=\int\limits_0^1\frac1{x+1}+\frac1{x+2}dx=\int\limits_0^1\frac1{x+1}dx+\int\limits_0^1\frac1{x+2}dx=\ln(x+1)\big|_0^1+\ln(x+2)\big|_0^1=\ln2-\ln1+\ln3-\ln2=\ln3[/tex]
Sau puteam observa ca numaratorul e de fapt suma numitorilor:
[tex]\displaystyle\int\limits_0^1\frac{2x+3}{(x+1)(x+2)}dx=\int\limits_0^1\frac{(x+1)+(x+2)}{(x+1)(x+2)}dx=\int\limits_0^1\frac{x+1}{(x+1)(x+2)}+\frac{x+2}{(x+1)(x+2)}dx=\int\limits_0^1\frac{1}{x+2}+\frac{1}{x+1}dx=...[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!