Răspuns :
Explicație pas cu pas:
x^2-x-7=0
a=1; b=-1; c=-7
Delta este:
Δ=b²-4ac
Δ=(-1)²-4*1*(-7)=1+28=29
Radacinile sunt:
x1=(-b+√Δ)/2a=(1+√29)/2
x1=(-b-√Δ)/2a=(1-√29)/2
Expresiei x1^2 +x2^2 +x1x2 ii vom determina valoarea folosim relatiile lui Viete.
x1+x2=-b/a=1/1=1
x1x2=c/a=-7/1=-7
Stim ca a^2+b^2=(a+b)^2-2ab. Folosim aceasta formula si expresia devine:
x1^2 +x2^2 +x1x2=(x1+x2)^2-2x1x2+x1x2=(x1+x2)^2-x1x2=Si inlocuim cu valorile de mai sus=1^2-(-7)=1+7=8.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!