Răspuns :
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
Ideea e urmatoarea :
Sa zicem ca ai un punct la intamplare si il notam cu "A"
A are coordonatele A(x;y)
Pentru ca punctul A sa apartina graficului functiei trebuie sa efectuam f (x) = y
De ex : A(2;4) apartine Gf <=> f(2) = 4, in caz ca nu sunt egale inseamna ca nu apartine graficului, iar inlocuind in exercitiile tale iti va da o ecuatie simpla in care il vei putea afla pe "a". Succes
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
Am adaugat un desen (un grafic) al unei functii oarecare intrun sistem de axe x0y
Acest desen este o linie (albastra).
Aceasta linie este formata din puncte.
Unirea punctelor da desenul (graficul).
Exista un punct pe linie care are coordonatele, adica x si y, -4 si 1 ?
x = -4
y = 1
Da exista. Deci punctul de coordonate (x ; y) (-4 ; 1) apartine desenului (graficului).
Dar punctul de coordonate (6 ; 2) ?
Punctul de coordonate (6 ; 2) nu apartine acestei linii.
Exercitiul 5 a)
se da un y adica o functie f
Ea, functia, ne indica cum sa construim graficul (adica desenul)
Notam cu G desenul functiei f(x) = - √2 x + 5
f
f(x) = - √2 x + 5
Noi suntem intrebati daca este fals sau adevarat ca punctul de coordonate x si y adica punctul A (0 ; 5) apartine (se afla) pe desen (adica pe grafic)
A (x ; y) y=f(x)
A (0 ; 5)
f(x) = - √2 x + 5
Inlocuim pe x si y=f(x) nici nu trebuie sa facem un desen
5 = - √2 · 0 + 5
5 = 0 + 5
5=5 Adevarat
Deci punctul de coordonate x ; y : A (0 ; 5) apartine graficului functiei f(x)
A (0 ; 5) ∈ G este adevarat
f
sau
A (x ; y) y=f(x)
A (0 ; 5)
f(x) = - √2 x + 5
Inlocuim pe x cu zero si vedem daca ne da 5 f(x)
f(x) = - √2 ·x + 5
f(0) = - √2 ·0 + 5 = 0 + 5 = 5
am obtinut f(0)=5 asa cum trebuia sa ne dea
Exercitiul 5 d)
D ( -1 ; √2 +5 )
D (x ; y)
Deci avem x= -1
y=√2 +5
Noi trebuie sa obtinem cand inlocuim pe x rezultatul
y= f( -1) = √2 +5
Sa vedem:
Avem functia f(x) = - √2 x + 5
f( -1) = -√2 · (-1) + 5 = +√2 + 5 = √2 + 5
si da am obtinut
Deci
punctul D (-1 ; √2 +5) ∈ G Adevarat
f
Punctul D apartine desenului
Exercitiul 6 a)
f(x) = ax - 2 A (2 ; -4)
A (x ; y) y=f(x)
aflam pe a daca inlocuim pe x si y cu valorile pe care mi le da exercitiul
deci
x=2
f(x) = - 4 = y
- 4 = a · 2 -2
- 4 = 2a - 2
- 4 + 2 = 2a
-2 = 2a
a = - 2/2
a = -1
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!