Răspuns :
Instaurarea domniilor fanariote in Moldova și Țara românească a modificat regimul politic și a afectat funcționarea instituțiilor fundamentale: Domnia, Sfatul Domnesc/Divanul, dar și sistemul administrativ.
Țara românească și Moldova se aflau sub dominație otomană, dar își păstrau autonomia așa cum era prevăzut.
Caracteristici: știrbirea gravă a autonomiei principatelor deoarece domnitorii nu mai aveau inițiativă în politica externă, domnitorul era considerat un simplu funcționar al imperiului otoman, a sporit considerabil tributului și celelalte obligații fiscale către Poarta, a fost desființată armata pământească și înlocuită cu corpurile de arnăuți.
In aceasta perioada, spațiul românesc a fost teatru de operațiuni militare pentru bătăliile dintre cele 3 mari puteri: imperiul otoman, imperiul habsburgic și Rusia. In urma acestor confruntări s-au încheiat păci in urma cărora Țările Române au pierdut mai multe teritoriu.
Pe langa aspectele negative, regimul fanariot a contribuit la modernizarea spațiului românesc prin reformele adoptate de unii domnitori(reformismul domnesc).
Sper că te ajuta, e 20% din lecția mea la istorie ❤️
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Istorie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!