Răspuns :
Pronumele este de mai multe feluri : personal , reflexiv, de intarire, posesiv, demonstrativ, nehotarat, interogativ, relativ si negativ.
Functia sintactica a pronumelui personal poate fi: subiect in cazurile :Nominativ, Genitiv. Poate fi nume predicativ in cazul: Nominativ, Genitiv, Acuzativ.Atribut pronominal in Genitiv, Dativ, Dativ posesiv, Nominativ , acuzativ.Complement direct si indirect in cazurile: Dativ, Genitiv, Acuzativ. Pronumele reflexiv tine locul obiectului asupra caruia se exercita direct sau indirect actiunea verbului. Are forme proprii numai pentru persoana a 3-a . Pronumele reflexiv are numai doua cazuri dativ si acuzativ.
Pronumele posesiv are forme pentru cele trei persoane, dupa genul si numarul obiectului posedat si dupa numarul posesorilor.Pronumele posesiv este partea flexibila de vorbire , care inlocuieste numele posesorului, cat si al obiectului posedat.Pronumele demosntrativ este partea de vorbire flexibila careinlocuieste numele unui obiect indicand apropierea sau departare lui in spatiu ori in timp , identitatea sau diferenta fata de alte obiecte.Tunci cand pronumele demonstrativ insoteste un substantiv cu care se acorda in gen, numar si caz devine adjectiv pronominal.
Pronumele relativ se foloseste numai in fraza si este element relational intre regenta si subordonata, pastrandu-si functia sintactica in propozitie.
Sper ca ai inteles. Coroana?
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!