Răspuns :
1)
fiindca- conjunctie subordonatoare predicativa care leaga doua propozitii , cea regenta compusa dintr-un Predicat(verb ca parte secundară ): " am intarziat " ; de propozitia subordonata compusa dintr-un predicat(verb ca parte secundară ):"m-am sculat " si un complement circumstantial de timp: "tarziu"( adverb ca parte secundară ) leagă doua predicate
si- conjunctie subordonatoare subiectivacare leaga un subiect ( substantiv ca parte secundara de propoziție ):" prietenii" de regenta cu mai multe subiecte ( substantive ca parte secundara de propozitie) :"fratii , surorile,parintii" si atribut : "mei" intr-o singura propizitie.
desi- Conjunctie coordonatoare care leaga propozitia regenta (nr1 adica cea de dinaintea lui desi) de propozitia subordonatoare (nr. 2 adica de cea de dupa conjunctia desi) intelegi?
dar- conjunctie coordonatoare care leaga propozitia regenta (nr1 adica cea de dinaintea lui dar) de propozitia subordonatoare (nr. 2 adica de cea de dupa conjunctia dar)
că- conjunctie coordonatoare care leaga propozitia regenta (nr1 adica cea de dinaintea lui că ) de propozitia subordonatoare (nr. 2 adica de cea de dupa conjunctia că )
2)
fiindca => pentru ca
si => precum si
desi =>macar că
dar =>numai că
că => cum că
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!