Răspuns :
Salut!
Extrage din textul „În munții noștri” (din „România pitorească”, de Al. Vlahuță) patru caracteristici ale locului descris și patru ale moșneagului.
______
Răspuns:
- A. patru caracteristici ale locului descris:
1. „Broșteni, sat mare și frumos, revărsat pe valea râului Motru”;
2. „căsuțele lor vesele și curate„;
3. „livezile îngrădite, curțile pline de păsări”;
4. „fânul strâns cu îngrijire”.
- B. patru caracteristici ale moșneagului
1. „figura blândă și luminoasă a moșneagului”;
2. „vorba lui așezată și cuminte”;
3. „mâna aspră și noduroasă a lui moș Dumitru”;
4. „acestei mâini harnice, cojite de soare și de muncă”.
______
Selecție de fragmente din capitolul „La umbră”, folosit pentru identificarea caracteristicilor locului și ale moșneagului:
„Pe la amiază conăcim în Broșteni, sat mare și frumos, revărsat pe valea râului Motru. Vrednici, și cuminți, și buni gospodari trebuie să fie oamenii prin părțile acestea. Văd căsuțele lor vesele și curate, livezile îngrădite, curțile pline de păsări, fânul strâns cu îngrijire și așezat în pătuiace, vitele grase, femeile bine îmbrăcate și copiii rumeni la față. Mă dau în vorbă c-un moșneag care-mpletește la un coșer de nuiele (...)
Mă uit la figura blândă și luminoasă a moșneagului, ascult cu drag vorba lui așezată și cuminte și mă gândesc că în el sunt întrupate toate bunele însușiri ale poporului român. Câtă înțelepciune, ce de comori nu zac ascunse în sufletele acestea cinstite și senine cari-au trecut de-atâtea ori prin cumpene mari, prin greutăți și nevoi cumplite, ș-au înfruntat cu bărbăție vijeliile vieții, ș-au știut pururea să-și păstreze credința lor în bine și-n dreptatea Celui-de-sus! (...)
La plecare strâng cu iubire și cu adâncă recunoștință mâna aspră și noduroasă a lui moș Dumitru. Cugetul meu îmi spune că cea mai mare parte din bunurile și fericirile de cari mă bucur le datoresc acestei mâini harnice, cojite de soare și de muncă.”
______
Explicații:
Ⓐ Caracteristicile peisajului (ale locului descris), prezentarea amănuntelor semnificative ale acestuia, cu ajutorul limbajului expresiv, evidențiază emoțiile autorului față de peisajul descris.
Ⓑ Trăsăturile fizice și morale ale unei persoane sau ale unui personaj sunt caracteristici de care trebuie ținut cont în elaborarea unei caracterizări, prezentând detalii care creează imagini artistice și care transmit sentimentele autorului față de personajul descris.
De cele mai multe ori, caracteristicile unui peisaj sau ale unei persoane sunt redate prin folosirea epitetelor (figuri de stil care evidențiază în mod expresiv însușirea unui element, fiind alcătuit din grupul nominal substantiv - adjectiv (sat mare) sau perechea verb - adverb (răsună adânc).
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!