Răspuns :
Pentru rezolvare folosim o proprietate a binomului lui Newton. Termenul de rang ''k+1'' al dezvoltarii (a+b)^n are forma:
[tex]T_{k+1}=C_{n}^{k}a^{n-k}b^{k}[/tex]
Folosind asta in problema, o sa dea
[tex]T_{k+1}=C_{15}^{k}\sqrt[3]{x^{2}}^{15-k} (x\sqrt[3]{a^{2}} )^{k}[/tex]
De aici ne intereseaza doar termenul cu ''a'', deci
[tex]\sqrt[3]{a^{2}} ^{k}=a^{2}[/tex]
Folosind [tex]\sqrt[n]{a^{m}} =a^{\frac{m}{n} }[/tex] , ajungem la
[tex]a^{\frac{2k}{3}}=a^{2} \\ \frac{2k}{3}=2\\ 2k=6\\ k=3[/tex]
Avem deci
[tex]T_{k+1}=T_{3+1}=T_{4}[/tex]
Al 4-lea termen este cel care il contine pe a^2 in dezvoltare.
Spor =)
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!