Răspuns :
subiectul e deobicei o persoana sau un obiect ce face actiunea. de exemplu Andreea merge, Andreea e subiectul, despre el e vorba.
predicatul e verbul la exemplul de mai sus predicatul este merge. poate fi predicat verbal daca arata o actiune sau nominal daca arata cum se simte, cum arata etc. cum ar fi: el a devenit doctor sau ea este urata
Deci funcțiile sintactice se bazează pe cazuri. Mai sus îți voi lăsa o poza cu cazurile și cu funcțiile lor sintactice scrise de mine. un exemplu ar fi: "Radu a plecat acasă." Punem prima întrebare "Cine? a plecat acasă" iar răspunsul este "Radu", iar cazul care răspunde la întrebarea "Cine?" este în cazul Nominativ. La nominativ ai două funcții sintactice de Nume predicativ și de Subiect. Numele predicativ răspunde la întrebarea "Ce?", iar Subiectul la întrebarea "Cine?", deci Radu este în Cazul Nominativ cu funcție sintactică de Subiect. A doua întrebare este "Unde? pleacă Radu" răspunsul este acasă. Întrebarea Unde este în cazul Acuzativ. iar la întrebarea Unde va avea că și funcție sintactică de Complement circumstanțial de loc. Un alt exemplu ar fi: Pixul este al fetei. întrebarea este: Al cui este pixul? răspunsul este al fetei. Este în cazul Genitiv, deoarece răspunde la întrebarea al, a, ai, ale Cui? și va avea că funcție sintactică atribut substantival (pentru că este un substantiv) genetival (deoarece este în cazul Genitiv). I-am dat cartea profesorului. Cui i-am dat cartea? profesorului. cazul care răspunde la întrebarea cui? este dativ, având că funcție sintactică Complement indirect. Andrei, fii atent! este în cazul vocativ deoarece exprima o atenționare, o poruncă, dar este singurul caz care nu are funcție sintactică. sper că te-am ajutat.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!