Răspuns :
Expresia are sens pentru toate valorile lui x care nu anulează numitorii.
De la prima fracție ⇒ x≠ 0
De la a doua fracție ⇒ x²-x ≠ 0 ⇒ x(x-1) ≠ 0⇒x≠ 0 și x≠1
De la a treia fracție ⇒ x-1 ≠ 0 ⇒ x≠ 1
Domeniul valorilor admisibile este D = ℝ\ {0, 1}
[tex]\it E(x) =\dfrac{1}{x}+\dfrac{1}{x^2-x} -\dfrac{3-2x}{x-1}= \dfrac{^{x-1)}1}{x}+\dfrac{1}{x(x-1)} -\dfrac{^{x)}3-2x}{x-1}=\\ \\ \\ = \dfrac{x-1+1-3x+2x^2}{x(x-1)}=\dfrac{2x^2-2x}{x(x-1)}=\dfrac{2x(x-1)}{x(x-1)}=2[/tex]
[tex]e(x) = \frac{1}{x} + \frac{1}{ {x}^{2} } - \frac{3 - 2x}{x - 1} = > [/tex]
[tex]explicatie \: pasul \: 1.determin \: domeniu \: de \: definitie[/tex]
[tex]e(x) = x - \frac{1}{x} - \frac{1}{x {}^{2} - x } + \frac{3 - 2x}{x - 1} = 0 = > [/tex]
[tex]explicatie \: pasul \: 2 \:. descompun \: expresia \: in \: factori[/tex]
[tex]e(x) = x - \frac{1}{x} - \frac{1}{x \times (x - 1)} + \frac{3 - 2x}{x - 1} = 0 = > [/tex]
[tex]explicatie \: pasul \: 3.scriu \: toti \: numaratori \: deasupra \: numitorului \: comun[/tex]
[tex]e(x) = \frac{x {}^{2} \times (x - 1) - (x - 1) - 1 + x \times (3 - 2x) }{x \times (x - 1)} = 0 = > [/tex]
[tex]explicatie \: pasul \: 4 \: elimin \: parantezele[/tex]
[tex] e(x) = \frac{ {x}^{3} - {x}^{2} - x + 1 - 1 + 3x - 2x {}^{2} }{x \times (x - 1)} = 0 = > [/tex]
[tex]explicatie \: pasul \: 5 \: elimin \: numerele \: opuse. \: reduc \: termeni \: asemenea \: [/tex]
[tex]e(x) = \frac{ {x}^{3} - 3x {}^{2} + 2x }{x \times (x - 1)} = 0 = > [/tex]
[tex]explicatie \: pasul \: 6.descompun \: expresia \: in \: factori[/tex]
[tex]e(x) = \frac{x \times ( {x}^{2} - 3x + 2) }{x \times (x - 1)} = 0 = > [/tex]
[tex]explicatie \: pasul \: 7. \: rescriu \: .simplific[/tex]
[tex]e(x) = \frac{ {x}^{2 } - x - 2x + 2}{x - 1} = 0 = > [/tex]
[tex]explicatie \: pasul \: 8. \: descompun \: expresia \: in \: factori[/tex]
[tex]e(x) = \frac{x \times (x - 1) - 2(x - 1)}{x - 1} = 0 = > [/tex]
[tex]explicatie \: pasul \: 9.descompun \: expresia \: in \: factori[/tex]
[tex]e(x) = \frac{(x - 1) \times (x - 2)}{x - 1} = 0 = > [/tex]
[tex]explicatie \: pasul \: 10. \: simplific \: fractia[/tex]
[tex]e(x) = x - 2 = 0 = > [/tex]
[tex]e(x) = 2 \: cea \: ce \: trebuia \: sa \: demonstrez[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!