Răspuns :
Genul epic cuprinde totalitatea operelor literare, culte sau populare, în care autorul își exprima ideile și sentimentele în mod direct prin intermediul acțiunii și al personajelor.
Fragmentul din opera literară "Narcis și Gură-de-Aur" de Hermann Hesse aparține unei creații epice, deoarece întrunește trăsăturile definitorii ale acestui gen literar.
În primul rand, se remarca prezenta unui fir narativ , întâmplările desfasurandu-se în ordine cronologica, conform momentelor subiectului, utilizându-se ca tehnica narativa înlănțuirea, fiind caracterizate prin unitate compoziționala. La sfârșitul ore, personajul principal al acestei opere literare observa ca a adormit o buna bucata de vreme, lucru observat și de colegii săi cei noi. Aceștia încep sa rada de el și să-l batjocorească, iar protagonistul se ia la bătaie cu unul dintre băieți. Bătaia este întreruptă de directorul scolii. Gură-de-Aur recunoaște ca el a început bătaia, iar directorul îl avertizează ca dacă se va mai repeta îl va pedepsi.
Instanțele comunicării narative sunt specifice textului epic. Întâmplările sunt relatate la persoana a 3-a de către un narator obiectiv, care nu participa în calitate de personaj, ale cărui mărci specifice sunt formele verbale și pronominale: "ei" ; "să-l ciupească" ; "să-l îmbrâncească".
În al doilea rând, specifica textului epic este prezenta cronotopului, fiind folosite repere spațiale: "clasa" și temporale: "deodata" ; "când ora se isprăvi" pentru fixarea acțiunii. Dintre personajele implicate în derularea acțiunii: Gură-de-Aur, adversarul său, colegii cei noi și directorul scolii, se remarca prezenta personajului principal Gură-de-Aur creionat prin diferite modalități de caracterizare. Furia necontrolata atunci când e deranjat reiese din structura "Trezit brusc, în felul acesta, Gură-de-Aur se înfurie". Instinctul de autoapărare și dorința de a nu fi dominat de ceilalti reies din caracterul acestuia :Gură-de-Aur nu se lasa biruit".
De asemenea, modurile de expunere sunt specifice unui text epic, fiind prezentat narațiunea ("Gură-de-Aur tresari și observă"), dar pe parcurs apare dialogul dintre protagonist și directorul scolii, ce conferă dinamism, susține tensiunea epica și constituie o modalitate de caracterizare indirecta, împletit cu scurte secvențe descriptive. ("parul blond-deschis, ciufulit" ; "ochi albaștri".
În concluzie, fragmentul din opera literară "Narcis și Gură-de-Aur" de Hermann Hesse aparține unei creații epice, datorita prezentei naratorului, a personajelor, a acțiunii și a modurilor de expunere.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!