Răspuns :
Răspuns:
x²-6x+8=0
x1=2 x2=4
(x²-6x+8)=(x-2)(x-4)
∫dx/(x²-6x+8)=∫dx/(x-2)(x-4)=
∫dx/(x-2)+∫dx/(x-4)=ln(x-2)+ln(x-4)+c=
ln(x-4)(x-2)+c
------------------------------------------------
x²-10x+25=(x-5)²
∫dx/(x-5)² faci substitutia x-5 =y dx=dy
integrala devine
∫dy/y²= -1/y+c Revii la x
I=-1/(x-5)+c=1/(5-x)+c
------------------------------------------------------------------------
x²+8x+20=0 Δ= -16<0 Pui ecuatia sub forma canonica
(x+8/2)²-(-16)/4=(x-4)²+4
F(x)=∫dx/(x+4)²+4]
substitutie x-4=y dx=dy
F(y)=∫dy/(y²+4)=∫dy/(y²+2²)=1/2arctg y/2+c revii la x
F(x)=1/2arctg(x+4)/2+c
Explicație pas cu pas:
Răspuns:
F(x) =(1/2)*ln((x-2)/(x-4))+C
F(x)=-1/(x-5)+C
F(x) =(1/2)) *arctg((x+4)/2) +C
Explicație pas cu pas:
1/(x²-6x+8)=1/(x-2) (x-4)=A(x-2) +B/(x-4)
Ax+Bx-2A-4B≡1≡0x+1, ∀x
deci
A+B=0
si 2A+4B=-1
de aici A=-B
2B=-1..B=-1/2....A=1/2
deci
1/(x-2) (x-4)= (1/2)(1/(x-2)-1/(x-4))
atunci
∫dx/(x-2)(x-4)=(1/2)(∫dx/(x-2)-∫dx/(x-4))= (1/2)(ln(x-2)-ln(x-4))=
(1/2)*ln((x-2)/(x-4))+C
al doilea e mai simplu
∫dx/(x-5)²= ∫dx*(x-5)^(-2)=-18(x-5)^(-1) +C=-1/(x-5)+C
al treilea il faci singurica, e mai greu..si ai pus trei integrale, am facut 2 in detaliu
tiicont ca
x²+8x+20=x²+8x+16+4=(x+4)²+4=(x+4)²+2²
cu suBstituia u=x+4
o sa iti dea
F(x) =(1/2) *arctg((x+4)/2) +C
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!