Răspuns :
Sunt 2 posibilitati: ori imparti direct polinoamele; daca restul impartirii e egal cu 0 atunci f e evident divizibil prin g. Altfel, se observa ca ''g'' in ambele cazuri are forma X-a, in primul caz a=-2 caciula care e egal cu 3 caciula, si in al doilea caz a=-1. Conform teoremei lui Bezout, daca f(a)=0 atunci f divizibil prin X-a.
O sa merg pe a doua cale, din moment ce e mai simplu. La prima, cum am spus mai sus, vedem daca 3 caciula il anuleaza pe f(am calculat deci da, o sa il anuleze. Te las pe tine sa faci calculul)
Iar la a doua problema f(-1)=(-1)^2011 + 1
2011 fiind putere impara, (-1)^2011=-1; -1+1=0
Si asta a fost. Btw, la prima in caz ca nu ai inteles de unde l-am scos pe 3 din palarie(te-ai prins? =)) atunci cand ai ''-'' ceva sub caciula, il scrii ca +(n- acel ceva) caciula, unde ''n'' e numarul multimii in care lucram, cum e aici Z5.
-2 caciula = 5-2 caciula = +3 caciula
daca era Z7
-2 caciula = 7-2 caciula = 5 caciula
Daca ai vreo neclaritate lasa comment si o sa revin
Răspuns:
............................................................
Explicație pas cu pas:
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!