👤

Scrieți un text coerent de 8-10 propoziții cu tema: Economia Basarabiei sub ocupația țaristă: progres sau regres.

Vă rog foarte mult! Cît mai repede e posibil!


Răspuns :

Principalul moment la care trebuie sa ne raportam in descrierea situatii economice a Basarabiei tariste il reprezinta anul 1812, moment in care Basarabia trece sub administratia tarista. Intrucat s-a aflat sub pozitia unei monede de schimb intre Imperiul Otoman si Imperiul Tarist, Basarabia s-a aflat sub permanenta prezenta a unei armate ce s-a dedat la actiuni cum ar fi jefuirea populatiei locale, lucru ce a condus implicit la o involutie a societatii rurale basarabene, cat si la o scadere a cererii si ofertei pe plan economic.

Astfel, din punct de vedere economic, putem observa o scadere a pietelor de desfacere. Ca parte componenta a Moldovei, Basarabia avea acces la pietele de desfacere din Imperiul Otoman, cat si din Occident, in timp ce trecerea spre administratia tarista a reprezentat o scadere a comertului cu aceste state. Totodata, la nivelul Basarabiei s-a pastrat o structura feudala in ceea ce priveste agricultura, serbia fiind pastrata pana in anul 1861, comparativ cu spatiul romanesc unde a fost abolita in secolul al XVIII-lea, lucru ce a condus la o influenta negativa asupra economiei. In ceea ce priveste aspectul fiscal al poverilor financiare pentru fiecare persoana, se mentin constante cu cele din perioada Imperiului Otoman.

Principala ramura a economiei basarabene o reprezinta sectorul primar, remarcandu-se cresterea graului si a porumbului, lucru ce a condus la o majoritate a populatiei angajata in agricultura, in timp ce sectoarele secundare si tertiare erau mult sub nivelul celui primar. Per ansamblu, s-a observat o scadere a nivelului de trai, lucru evident si in anul 1918, moment in care Basarabia ajunge una dintre cele mai putin dezvoltate economic regiuni ale Romaniei Mari, lucru datorat in mare parte Imperiului Tarist si politicii sale fiscale. Asadar, politica economica a Imperiului Tarist a reprezentat o importanta scadere a nivelului de trai pentru Basarabia, lucru observat pe perioada secolelor XIX-XX