Răspuns :
Fie o functie f:R->R.f(x)= o expresie.
Inversa functiei este
[tex] {f}^{ - 1} [/tex]
si se calculeaza astfel:
Pornind de la f(x)=y,
[tex] {f}^{ - 1} (y) = x[/tex]
si se calculeaza prin gasirea solutiilor pentru:
[tex]f(x) = y \\ expresia \: functiei = y[/tex]
Se mai numeste si preimaginea functiei.
Un exemplu:
[tex]f(x) = 2 {x}^{2} - 3[/tex]
si trebuie sa aflam preimaginea lui 0:
[tex] {f}^{ - 1} (0) = x \\ f(x) = 0 \\ 2 {x}^{2} - 3 = 0 \\ [/tex]
[tex]\Delta = 4\times 2 \times 3=24[/tex]
[tex] \sqrt{ \delta} = \sqrt{24} = 2\sqrt{6} [/tex]
solutiile sunt: [tex]x_{1,2}=\pm\frac{2\sqrt{6}}{4}=\pm\frac{sqrt{6}}{2}[/tex]
si deci rezultatul este:
[tex] {f}^{ - 1}(0) = { \pm\frac{ \sqrt{6} }{2} }[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!