Răspuns :
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
2) Notam 5^2=t, t>0 și ecuația devine
t^2 - 2mt+1 =0
D=b^2-4ac=4m^2-4 =4(m^2-1)
Discuție
Dacă m=1=> D=0 => t=1 => x=0
Daca m=-1 =i D=0 => t=-1<0, nu convine
Dacă m aparține (-1,1) => D<0 => ecuația nu are soluții reale
Dacă m aparține (-infinit, - 1) U(1,infinit) => D >0 => t1 = m+radical din D/2 și t2= m-radical din D/2 => x1= log în bază 5 din t1, dacă t1>0 și x2= log în baza 5 din t2 dacă t2>0
3) log2 din x +4/2log2 din x + 9/3log2 din x +16/4log2 din x +25/5log2 din x =30 => log2 din x +2log2 din x +3log2 din x +4log2 din x +5log2 din x =30 => 15log2 din x =30=> log2 din x =2 => x= 2^2 =>x=4
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!