Răspuns :
[tex]xP(x-1)=(x-3)P(x) \\ \\ x=1:\quad P(0) = -2P(1) \\ x=2:\quad 2P(1) = -P(2) \\ x=3: \quad 3P(2) = 0 \Rightarrow P(2) = 0 \Rightarrow P(1) = 0 \Rightarrow P(0) = 0 \\ \\ P(x) \text{ are coeficientul dominant 1 }\Rightarrow a_{n} = 1 \\ \\ P(x) = x^n+a_{n-1}x^{n-1}+...+a_1x+a_0 = a(x-x_1)(x-x_2)\cdot...\cdot(x-x_n),\quad a = 1\\ \\ \text{Sa zicem ca P(x) ar fi }x(x-1)(x-2)}[/tex]
[tex]P(x-1) = (x-1)(x-2)(x-3)\\ xP(x-1) = x(x-1)(x-2)(x-3) \\ xP(x-1) = P(x)\cdot (x-3) \\ \\ xP(x-1) = (x-3)P(x) \\ \\ \Rightarrow P(x) = x(x-1)(x-2) \\ \\ \Rightarrow P(5) = 5\cdot 4\cdot 3 = 60[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!