Răspuns :
a-ul depinde de paritatea a n²+3n.
Dai factor comun pe n și îți dă n*(n+3)
Pentru n impar :
n*(n+3) este impar * par = par
Pentru n par :
n*(n+3) este par*impar = par
=> a=1, orice n
[tex]n^2+3n =n(n+3) \\ \\ (-1)^{n^2+3n} = (-1)^{n(n+3)} = {\Big((-1)^{n+3}\Big)}^n = \Big((-1)^n\cdot (-1)^3\Big)^n = \\ \\ =\Big((-1)^n\cdot (-1)\Big)^n = \Big((-1)^{n+1}\Big)^n = (-1)^{n(n+1)} \\ \\ n(n+1)\rightarrow \text{par oricare ar fi n deoarece un numar par inmultit cu} \\ \text{un numar impar = par, la fel si invers.} \\ \\ \Rightarrow (-1)^{n(n+1)} = 1[/tex]
[tex]\Rightarrow a = 1,\quad \forall n\in \mathbb{N}[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!