Răspuns :
I)
Th. Menelaus în ΔBCD, pentru secanta AE, implică:
[tex]\it \dfrac{AD}{AB}\cdot\dfrac{EB}{EC}\cdot\dfrac{FC}{FD}=1 \Rightarrow \dfrac{CF}{FD}=\dfrac{AB}{AD}\cdot\dfrac{EC}{EB}\ \ \ \ \ (1)[/tex]
Dar, din enunț, rezultă:
[tex]\it \begin{cases}\it \dfrac{BD}{DA}=\dfrac{1}{2} \stackrel{derivare}{\Longrightarrow}\ \dfrac{BD+DA}{DA}=\dfrac{1+2}{2}\Rightarrow \dfrac{AB}{AD}=\dfrac{3}{2}\ \ \ \ \ (2)\\ \\ \\ \it\dfrac{CE}{EB}=\dfrac{1}{3}\Rightarrow \dfrac{EC}{EB}=\dfrac{1}{3}\ \ \ \ \ (3)\end{cases}\\ \\ \\ (1),\ (2),\ (3) \Rightarrow \dfrac{CF}{FD}=\dfrac{3}{2}\cdot\dfrac{1}{3}=\dfrac{1}{2}[/tex]
II)
Ducem DQ||AE, (Q∈ BE) și cu teorema lui Thales în Δ ABE avem:
[tex]\it \dfrac{BQ}{QE}=\dfrac{BD}{DA}=\dfrac{1}{2} \ \ \ \ \ (1)\\ \\ \\ \dfrac{BQ}{QE}=\dfrac{1}{2} \stackrel{derivare}{\Longrightarrow}\ \dfrac{BQ}{QE+BQ}=\dfrac{1}{2+1}\Rightarrow \dfrac{BQ}{EB}=\dfrac{1}{3}\ \ \ \ (2)\\ \\ \\ Dar,\ \dfrac{CE}{EB}=\dfrac{1}{3}\ \ \ \ \ (3)\\ \\ (2),(3) \Rightarrow CE= BQ\ \ \ \ (4)[/tex]
DQ || AE ⇒ FE || DQ și cu teorema lui Thales în ΔCDQ avem :
[tex]\it \dfrac{CF}{FD} =\dfrac{CE}{QE}\ \stackrel{(4)}{=}\ \dfrac{BQ}{QE}\ \stackrel{(1)}{=}\ \dfrac{1}{2}[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!