Răspuns :
Să se rezolve ecuația
x² + 7/6 x + 42/ (18+7x+6x²) = 5
folosind o notație convenabilă.
Am presupus că știm să rezolvăm eg 2.
Rezolvare:
Pentru expresii ca aici, de gradul 2 la numitor eg mx²+ nx într-o ecuație, dacă rezultă un grad prea mare, căutăm o notație de forma t = mx²+ nx sau similar.
1. Condiția de existență.
Se pune condiția:
18 + 7x + 6x² ≠ 0
a = 6 b = 7 c = 18
Obținem
Δ = b² - 4ac = 49 - 432 < 0
⇒ x₁,₂ ∉ R
deci 18 + 7x + 6x² ≠ 0 ( ∀) x∈R
2. Notația:
x²+ 7/6 x - 5 = t
iar 6x²+7x+18 =
= 6(x²+ 7/6 x +3) =
= 6 (t +8)
3. Rezolvăm pentru t
Rescriem ecuația
x² + 7/6 x - 5 + 42/ 6(x²+7/6 x +3) = 0
în funcție de t
⇒ t + 7/ (t - 8) = 0 ║· (t - 8)
t(t - 8) + 7 = 0
t² - 8t + 7 = 0
S=8 P=7
⇒ t₁ = 7
t₂ = 1
4. Rezolvăm pentru x
x²+ 7/6 x - 5 = 7
sau 6x²+ 7x - 72 = 0 (1)
și
x²+ 7/6 x - 5 = 1
sau 6x²+ 7x - 36 = 0 (2)
Atenție mare la calcule!
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!