Răspuns :
Răspuns:
a=3
Explicație pas cu pas:
Daca-l inlocuim de exemplu pe y=a in functia atasata ecuatiei dreptei, avem
2x+1 / 2 - 2a-3 / 3 - 1 =
3(2x+1) - 2(2a-3) / 6 - 1 =
6x+3-4a+6 / 6 - 1 = 0
x + 3-4a / 6 + 1 - 1 = 0
x = 4a-3 / 6 = a/2
4a-3 = 3a
4a-3a = 3
a = 3
Metoda2:
Poti sa-l inlocuiesti si pe x=a/2 si-l scoti pe y in functie de a:
dupa calcule vei obtine
y = 3a+3 / 4 = a
adica
3a+3 = 4a
a=3.
Daca ai intrebari, nu ezita sa mi le pui!
Succes!
[tex]d: ~\dfrac{2x+1}{2}-\dfrac{2y-3}{3} = 1 \\ \\ A\Big(\frac{a}{2},a\Big) \in d \Rightarrow \dfrac{2\cdot \dfrac{a}{2}+1}{2}-\dfrac{2\cdot a-3}{3} = 1 \Rightarrow \dfrac{a+1}{2}-\dfrac{2a-3}{3} = 1 \Big|\cdot 2\cdot 3 \\ \\ \Rightarrow3(a+1)-2(2a-3) = 6 \Rightarrow 3a+3-4a+6 = 6 \Rightarrow -a = -3 \Rightarrow \\ \\ \Rightarrow \boxed{a = 3}[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!