Răspuns :
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
a)
( x+3)/2 + x/4 + ( 2x+5)/6 = (x+1)/4 - 5/12 l × 12
6(x+3) + 3 x + 2(2x+5) = 3(x+1) - 5
6 x + 18 + 3 x + 4 x + 10 = 3 x + 3 - 5
13 x + 28 = 3 x - 2
13 x - 3 x = - 2 - 28
10 x = - 30
x = ( - 30 ) : 10
x = - 3 ∈ R
___________________________
b)
(2x-1)/20 + (x+2)/15 - 1/4 = (x+1)/12 + 7/12 l × 60
→ c.m.m.m.c al numitorilor 20; 15; 4 si 12 este 60
3(2x-1) + 4(x+2) - 15 = 5(x+1+7)
6 x - 3 + 4 x + 8 - 15 = 5 x + 40
10 x - 10 = 5 x + 40
10 x - 5 x = 40 + 10
5 x = 50
x = 50 : 5
x = 10
____________________
c) 2 intregi si 11/12 = ( 2 ×12 + 11 ) /12 = 35/12
(2x+1)/3 + x/6 - 3/4 = 35/12 + (x-4)/2 l × 12
→ c.m.m.m.c al numitorilor 3; 6; 4; 12 si 2 este 12
4(2x+1) + 2 x - 9 = 35 + 6(x-4)
8 x + 4 + 2 x - 9 = 35 + 6 x - 24
10 x - 5 = 6 x + 11
10 x - 6 x = 11 + 5
4 x = 16
x = 16 : 4
x = 4
__________________________
d)
(8x-7)/7 - (2x+9)/6 = (6x+11)/14 - 5/21 l × 42
→ c.m.m.m.c al numitorilor 7; 6; 14 si 21 = 42
6(8x-7) - 7(2x+9) = 3(6x+11) - 10
48 x - 42 - 14 x - 63 = 18 x + 33 - 10
34 x - 105 = 18 x + 23
34 x - 18 x = 23 + 105
16 x = 128
x = 128 : 16
x = 8 ∈ R
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!