Răspuns :
Intre Actul al 3-lea si actul final se aștern cele 2 zile ale votului. Zoe așteaptă din clipă în clipă sa fie publicată scrisoarea. Disperarea ei creste cand afla de la Dandanache ca si el s-a folosit in alegeri de o scrisoare de amor gasita si pe care insa nu a înapoiat-o asa cum a promis. Aparitia lui Catavencu ii redă speranța, dar acesta mărturisește ca, in timpul încăierării de la primarie, a pierdut palaria in căptușeala careia se afla scrisoarea.
O nouă apariție a cetățeanului turmentat aduce deznodământul situatiei. Acesta a gasit palaria lui Catavencu si vrea sa returneze scrisoarea "adrisantului".
La finalul piesei are loc banchetul dat in cinstea candidatului "ales in unanimitate", reunind toate personajele. Toasturile, șampania, îmbrățișările, atmosfera de veselie subliniază "binefacerile" unui sistem "curat constituțional", asa cum il numeste Pristanda.
Răspuns:
"PUPAT TOTI PIATA INDEPENDENTEI.STOP."
Explicație:
Caragiale este genial.Concis si polisemantic.Fiecare 2 vorbe ale lui se "explica" , pierzand din sens, in multe cuvinte.Exista o scrisoare a lui I.L Caragiale catre un prieten, scrisoare care se termina cam asa: " În incheiere, te rog sa ma scuzi ca ti-am scris asa mult.N-am avut timp sa iti scriu mai putin"....
Revenind, in finalul "comediei",
Toata lumea se impaca cu toata lumea, conform comenzii de la centru : "Nu majoritate, UNANIMITATE o sa ai, stimabile! La noi nu incape opozitie. '
Dar "dosarul "/scrisoarea ramane : 'La un caz, pac! La Rasboiu!"
Si totul este pe STOP.
Ironia maxima, chiar daca oleaca mai subtila, consta in "Piata Independentei". Independenta nefiind in prezentul operei literare, arata ca de fapt nu este nici in trecutul tarii, deci nici in viitorul acesteia. " Piata Independentei" este si aceasta o denumire ipocrita, precum ipocrite/false sunt toate personajele piesei.Desigur, mai putin Cetateanul Turmentat :"dar eu, hâc! cu cine votez?" ***
Intrega opera , inclusiv si mai ales finalul , sunt mai actuale decat oricand!!!
Personal, traind-o, nici nu mai cred ca este comedie, pentru poporul roman e o adevarata drama!
*** Confuzia si lipsa de informatie induse in societate se pot extrapola foarte bine si la " dar eu, elevul , CUM invat/rezolv o tema???"
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!