Răspuns :
Explicație pas cu pas:
Folosim relatiile lui Viete
pentru ecuatia:
f(x)=x²+6x-5
x₁+x₂=-6
x₁*x₂=-5
x²₁+x²₂=(x₁+x₂)²-2*x₁*x₂=(-6)²+2*5=36+10=46
x₁³+x₂³=
(x₁+x₂)(x₁²-x₁*x₂+x₂²)=-6((x₁+x₂)²-3*x₁*x₂)=-6((-6)²+15)=-6(36+15)=
=-6*51=-306
Bafta!
[tex]\mathrm{f(x) = x^2+6x-5} \\ \\ \mathrm{x_1^2+x_2^2 = (x_1+x_2)^2-2x_1x_2 = (-6)^2-2\cdot (-5) = 46} \\ \\ \left\{\begin{array}{II} \mathrm{x_1^2+6x_1-5 = 0\Big|\cdot x_1} \\ \mathrm{x_2^2+6x_2-5 = 0\Big|\cdot x_2} \end{array} \Rightarrow\left\{\begin{array}{II} \mathrm{x_1^3+6x_1^2-5x_1 = 0} \\ \mathrm{x_2^3+6x_2^2-5x_2 = 0} \end{array} \Rightarrow[/tex]
[tex]\Rightarrow \mathrm{x_1^3+x_2^3 +6(x_1^2+x_2^2)-5(x_1+x_2) = 0} \Rightarrow \\ \\ \Rightarrow \mathrm{x_1^3+x_2^3 = 5(x_1+x_2) - 6(x_1^2+x_2^2) = -30 -6\cdot 46 = -306 }[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!