👤

.Va rogg repedeeee
Pt cei care se pricep la functii:-\ ​


Va Rogg RepedeeeePt Cei Care Se Pricep La Functii class=

Răspuns :

Răspuns:

Explicație pas cu pas:

f(x) =x/2+3/2

fie M, mijlocul; segmentului AB, deci M((2+0)/2;(0+4)/2)=M(1;2)

1/2+3/2=4/2=2 deci f(1) =2 deci M ∈graficului functiei

b) rezolvarede clas a 9-a

panta AB=(4-0)/(0-2) =4/(-2) =-2

panta f=1/2 pt ca este coeficientul lui x

panta f * [panta AB= (1/2) *(-2) =-1⇒f Gf lui fsi AB sunt perpendiculare

deci dreapta graficului f este perpendiculara si trece prin M, mijlocul AB, deci e mediatoare, deci orice punct de pe ea este egal departat de punctele A si B

rezolvarede clas a 8-a

varianta A, NU O FACI, cam depaseste materia si Nu iti va da asa ceva la Ev nat..e prea laborios...sau daca iti da, pierzi si tu 2puncte din 5 ...ca , dac esti de 10 stiisa o faci prin ambeler variante

varianta b

fie P un punct variabil pe graficul functiei, de coordonate P (a; (a+3)/2)

distanta de la P la A(2;0) este, cf formulei distantei inte 2 puncte in plan, formula care NU SE CERE LA EV NAT

d² (de la P la A)=(a-2)²+(a+3)²/4-0=a²-4a+4+a²/4+6a/4+9/4=

5a²/4-5a/2+25/4

d²(de la P la B)=(a-0)²+((a+3)/2-4)²=

a²+((a+3-8)/2)²=

a²+(a-5)²/4=

a²+a²/4-10a/4+25/4=

5a²/4-5a/2+25/4

se observa ca patratele distantelor sunt egale; cum distantele sunt numere pozitive, inseamna ca si distantele sunt egale

a)  Fie M mijlocul segmentului [AB]. Coordonatele punctului M sunt:

[tex]\it x_M=\dfrac{x_A+x_B}{2} =\dfrac{2+0}{2}=1\\ \\ \\y_M=\dfrac{y_A+y_B}{2} =\dfrac{0+4}{2}=2\\ \\ \\ Deci,\ \ avem\ \ M(1,\ 2)[/tex]

[tex]\it M(1,\ 2)\in Gf \Leftrightarrow f(1)=2 \Leftrightarrow \dfrac{1+3}{2}=2 \Leftrightarrow 2=2\ (A)[/tex]

Deci, Gf trece prin mijlocul segmentului [AB].

b) Vom arăta că PA = PB, unde P este un punct oarecare al lui Gf

[tex]\it Fie\ P(x,\ \dfrac{x+3}{2})\ un\ punct\ oarecare\ al\ graficului\ Gf.\\ \\ \\ PA^2=(x_A-x_P)^2+(y_A-y_P)^2=(2-x)^2 +(0-\dfrac{x+3}{2})^2=\\ \\ \\ =4-4x+x^2+\dfrac{x^2+6x+9}{4}=\dfrac{5x^2-10x+25}{4}\\ \\ \\ PB^2=(x_B-x_P)^2+(y_B-y_P)^2=(0-x)^2+(4-\dfrac{x+3}{2})^2=x^2+(\dfrac{5-x}{2})^2=[/tex]

[tex] \it  =x^2+\dfrac{25-10x+x^2}{4}=\dfrac{5x^2-10x+25}{4}[/tex]