Răspuns :
Explicație pas cu pas:
a) Considerăm matricea [tex]A=\begin{bmatrix} a&b\\b&a \end{bmatrix}\in\mathcal{M}_2(\mathbb{R})[/tex] cu [tex]b\ne 0.[/tex] Să considerăm mulțimea [tex]S:=\left\{n\in\mathbb{N}:\: A^n=\begin{bmatrix}x_n&y_n\\y_n&x_n\end{bmatrix}\right\}[/tex] unde [tex]x_n:=\dfrac{(a+b)^n+(a-b)^n}{2},\quad y_n:=\dfrac{(a+b)^n-(a-b)^n}{2}[/tex] cu privirea de a arăta că [tex]S=\mathbb{N}[/tex]. Este evident că [tex]1\in S[/tex] prin definiția matricei [tex]A[/tex]. Să presupunem că [tex]n\in S.[/tex] Deci
[tex]A^{n+1}=A^nA=\begin{bmatrix}x_n&y_n\\y_n&x_n\end{bmatrix}\begin{bmatrix} a&b\\b&a \end{bmatrix}=...=\begin{bmatrix} x_{n+1}&y_{n+1}\\y_{n+1}&x_{n+1}\end{bmatrix}[/tex] de unde vine că [tex]n+1\in S.[/tex] Dar asta înseamnă că [tex]S[/tex] este o mulțime inductivă. Știind că [tex]\mathbb{N}[/tex] este cea mai mică mulțime inductivă, vine că [tex]S=\mathbb{N}[/tex].
b) Folosind linia anterioară, avem că [tex]\begin{bmatrix} x_3&y_3\\y_3&x_3\end{bmatrix}=\begin{bmatrix}2&1\\1&2 \end{bmatrix}.[/tex] De aici vom avea de rezolvat sistemul următor: [tex]\begin{cases}\dfrac{(a+b)^3+(a-b)^3}{2}=2\\\dfrac{(a+b)^3-(a-b)^3}{2}=1\end{cases}[/tex].
Dar ea este echivalentă cu
[tex]\begin{cases} (a+b)^3=3\\ (a-b)^3=1 \end{cases}\iff\begin{cases} a+b=\sqrt[3]{3}\\ a-b=1 \end{cases}\iff\begin{cases} a=\dfrac{\sqrt[3]{3}+1}{2}\\ b=\dfrac{\sqrt[3]{3}-1}{2} \end{cases}.[/tex]
Deci unica soluție (se demonstrează că e unică prin analiza vectorile proprii) pentru ecuația în joc este [tex]X=\begin{bmatrix} \dfrac{\sqrt[3]{3}+1}{2}&\dfrac{\sqrt[3]{3}-1}{2}\\\\\dfrac{\sqrt[3]{3}-1}{2}&\dfrac{\sqrt[3]{3}+1}{2} \end{bmatrix}.[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!