Răspuns :
[tex]2\sqrt[3]{2x-1} = x^3+1[/tex]
Notăm: [tex]f(x) = \sqrt[3]{2x-1}[/tex]
[tex]x = \sqrt[3]{2y-1} \Rightarrow x^3 = 2y-1 \Rightarrow y = \dfrac{x^3+1}{2} \\ \\f^{-1}(x) = \dfrac{x^3+1}{2}\Big|\cdot 2 \Rightarrow 2f^{-1}(x) = x^3+1 \Rightarrow \\ \\ \Rightarrow 2f^{-1}(x) = 2f(x) \Rightarrow \boxed{f^{-1}(x) = f(x)}[/tex]
Inseamnă că dreapta y = x trece prin punctele de intersecție
ale celor 2 funcții.
[tex]\Rightarrow f^{-1}(x) = x[/tex] si [tex]f(x) = x[/tex] au aceleași soluții.
[tex]f^{-1}(x) = x \Rightarrow \dfrac{x^3+1}{2} = x[/tex]
[tex]\Rightarrow x^3+1=2x \Rightarrow x^3-2x+1 = 0 \Rightarrow x^3-x-x+1 = 0 \Rightarrow \\ \\ \Rightarrow x(x^2-1)-(x-1) = 0 \Rightarrow x(x-1)(x+1) - (x-1) =0 \Rightarrow\\ \\ \Rightarrow (x-1)(x^2+x-1) = 0 \\ \\ x_1 = 1,\quad x_2 = \dfrac{-1-\sqrt 5}{2},\quad x_3 = \dfrac{-1+\sqrt 5}{2}[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!