👤

Ar putea să-mi facă cineva un rezumat la incipitul, expozițiunea și finalul romanului "Enigma Otiliei" scris de George Călinescu?

Răspuns :

Incipit:

Narațiunea se deschide în manieră balzaciană prin fixarea cadrului temporal și a spațiului desfășurării acțiunii: ,,Într-o seară de la inceputul lui iulie 1909, cu puțin înainte de orele zece, un tânăr de vreo 18 ani, (...) intra pe strada Antim" din București, descrisă minuțios, detaliind aspectul caselor. Exteriorul casei lui Costache Giurgiuveanu e prezentat in detalii semnificative, sugerând lipsa calitații materiale și a gustului estetic. Aspectul neîngrijit, precum și degradarea clădirii trădează snobismul și zgârcenia proprietarului, dorința sa fiind de a imita forme arhitecturale clasice, dar fără sa aibe însă nivelul cultural necesar.

Final

Este reprezentat de epilogul naratorului, ce rezumă destinul personajelor care au avut rol important în roman: Felix, Otilia, Pascalopol și Stănică Rațiu. Finalul romanului este în strânsa legătura cu incipitul, cu care este simetric. După trecerea anilor, Felix revine la locurile străbătute ca licean, pe strada Antim, care însă se schimbase si ea, și-și amintește nostalgic de cuvintele cu care îl întâmpinase Costache: "Aici nu stă nimeni !".

Expozitiunea este realizata in stil realist-balzacian: situarea exacta a actiunii in timp si spatiu, veridicitate sustinuta prin detaliile topografice ( descrierea străzii ), finețea observatiei si notarea detaliului semnificativ.