Răspuns :
Răspuns:
n=7
Explicație pas cu pas:
impartim la 2 ambii termeni
1/2+1/4+...+1/2^(n+1) =1-1/2^7
1/2=1-1/2
1-1/4=1/2+1/4=3/4
1-1/2³=1/2+1/4+1/2³=7/8
1-1/2^4=1/2+1/2²+1/2^3+1/2^4=15/16
.............
se poate arata prin calcul sau prin inductie ca
1-1/2^7=1/2+1/4+1/2³+...+1/2^7
deci 2^n=2^7, n=7
Obs ca termenii sumei sunt termenii unei progresii geometrice cu ratia q=1/2 si primul termen b₁=1
Sn=b₁(qⁿ-1)/(q-1)
2[1-(1/2)⁸]=1[(1/2)ⁿ-1]/(1/2-1)<=>2[1-(1/2)⁸]=[1-(1/2)ⁿ]/1/2<=>2[1-(1/2)⁸]=2[1-(1/2)ⁿ]=>1-(1/2)⁸=1-(1/2)ⁿ=>(1/2)⁸=(1/2)ⁿ=>(injectivitatea functiei exponentiale):n=8
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!