👤

Descompuneti în factori ireductibili,expresia x la a treia minus 3x la a doua minus 4x plus 12​

Răspuns :

[tex] x^3 -3x^2-4x+12=x^2(x-3)-4(x-3)=(x^2-4)(x-3)=(x-2)(x+2)(x-3)\\ \\ \\ \\ \boxed{a^2-b^2=(a-b)(a+b)}[/tex]

 

[tex]\displaystyle\\~~~~x^3 - 3x^2 - 4x + 12=\\\\=\underbrace{x^3 - 3x^2} \underbrace{- 4x + 12}=\\\\=x^2(x - 3) - 4(x - 3)=\\\\=(x-3)(x^2-4)=\\\\=(x-3)(x^2-2^2)=\\\\=\boxed{\bf(x-3)(x-2)(x+2)}[/tex]

Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!


ID Learners: Alte intrebari