Răspuns :
[tex]f(x) = \dfrac{2^x-x^2}{x-2}\\ \\\\ \underline{\text{Asimptote verticale:}} \\ \\ \lim\limits_{x\to 2}\dfrac{2^x-x^2}{x-2} = \lim\limits_{x\to 2}\dfrac{2^x\ln 2 - 2x}{1}= 4\ln2 -4\neq \pm \infty \\ \\ \Rightarrow \text{Nu exista asimptote verticale.}\\ \\\\ \underline{\text{Asimptote orizontale:}}\\ \\ \lim\limits_{x\to \pm \infty}\dfrac{2^x-x^2}{x-2} = \lim\limits_{x\to \pm \infty}(2^x\ln 2 - 2x) = +\infty \\ \\ \Rightarrow \text{Nu exista asimptote orizontale.}[/tex]
[tex]\underline{\text{Asimptote oblice:}} \\ \\ \lim\limits_{x\to \pm \infty} \Big(\dfrac{2^x-x^2}{x-2}-mx-n\Big) =\\ \\ =\lim\limits_{x\to \pm \infty} \Big(\dfrac{2^x-x^2-mx^2+2mx}{x-2}\Big)-n =\\ \\ = \lim\limits_{x\to \pm \infty} \Big(\dfrac{2^x\ln 2-2x-2mx+2m}{1}\Big)-n\\ \\\\ \text{Observam ca daca x} \to \infty,\quad \text{limita intotdeauna va fi }+\infty[/tex]
[tex]\text{Deci nu avem asimptota oblica spre }+\infty.[/tex]
[tex]\Rightarrow \lim\limits_{x\to -\infty}\Big(2^x\ln 2-2x(1+m)+2m}\Big)-n = \\ \\ =0+\lim\limits_{x\to -\infty}\Big(-2x(1+m)+2m}\Big)-n = \\\\ \Rightarrow 1+m = 0 \text{ deoarece vrem ca limita sa fie finita} \Rightarrow m = -1 \\ \\= \lim\limits_{x\to -\infty} \Big(2\cdot(-1)\Big) - n = -2-n\\ \\ \Rightarrow -2-n = 0 \Rightarrow n = -2 \\ \\ \Rightarrow y = mx+n \Rightarrow \boxed{y = -x-2\,\,\big|\,\,\text{asimptota oblica spre }-\infty}[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!