Răspuns :
[tex]A(4,0);\quad B(0,3)\\ \\ d:\quad x+y = 0 \\ \\ M(a,b)\in d\Rightarrow a+b = 0\Rightarrow a = -b \\ \\ MA^2+MB^2 = (a-4)^2+b^2+a^2+(b-3)^2\\ \\ = (-b-4)^2+b^2+(-b)^2+(b-3)^2 = \\ \\ =(b+4)^2+(b+0)^2+(b+0)^2+(b-3)^2[/tex]
Observăm că această expresie este o parabolă.
Centralizăm expresia, iar minimul său va fi chiar în centrul expresiei.
[tex] b = \dfrac{-4+0+0+3}{4} = -\dfrac{1}{4}\\ \\\\ \Rightarrow \Big(-\dfrac{1}{4}+4\Big)^2+\dfrac{1}{16}+\dfrac{1}{16}+\Big(-\dfrac{1}{4}-3\Big)^2 = \\ \\\\ = \dfrac{225+2+169}{16}=\dfrac{99}{4}[/tex]
=> A) corect
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
M(x,y)∈d ⇒ x+y=0 ⇒ y=-x
MA²+MB²=(4-x)²+(0-y)²+(0-x)²+(3-y)²=
=(4-x)²+(0+x)²+(0-x)²+(3+x)²=4x²-2x+25
= o functie de gradul II in x care are un minim -Δ/4a pentru x=-b/2a, unde a=4, b=-2, c=25
Δ=b²-4ac=4-400=-396
min(MA²+MB²)=-Δ/4a=99/4
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!