Răspuns :
a+b=29
a+3=3(b-12) —> a+3= 3b-36
a=3b-39
Înlocuim în prima relație: 3b-39+b=29
4b=68 —> b=17
a=29-b=29-17=12
Răspuns: 12 si 17 cele doua numere
Explicație pas cu pas:
Rezolvare algebrica
a + b = 29
a + 3 = 3 × ( b - 12 ) ⇒ a = 3 × b - 36 - 3 ⇒ a = 3 × b - 39
___________________________________________
a + b = 29
( 3 × b - 39 ) + b = 29
4 × b = 29 + 39
b = 68 : 4 ⇒ b = 17 → al doilea numar
a = 29 - 17 ⇒ a = 12 → primul numar
________________________________________
Rezolvare aritmetica ( Metoda figurativa)
primul numar l------l------l------l } suma lor = 29 + 3 -12
al doilea numar l------l
29 + 3 - 12 = 32 - 12 = 20 ( am adaugat la suma initiala a numerelor 3, cel adaugat primului numar si am scazut 12 din al doilea numar)
20 : 4 = 5 → al doilea numar micsorat cu 12
5 + 12 = 17 → al doilea numar
29 - 17 = 12 → primul numar
Verific:
12 + 3 = 3 × ( 17 - 12 )
15 = 3 × 5 √
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!