Răspuns :
3=1*3
6=2*3
9=3*3
2001=3*667
Din moment ce 3 apare în descompunerea fiecărui termen, 3 este factor comun.
1*3+2*3+3*3+...+3*667=3(1+2+3+...+667)=3*667(667+1)/2=3*667*668/2=3*667*334=668334
Pentru paranteză am aplicat formula sumei lui Gauss: 1+2+3+...+n=[n*(n+1)]/2
b. 668334
Răspuns:
3+6+9+...+2001=3(1+2+3+...+667)=3(1+667)·667:2=668334
se da factor comun 3
se aplica suma lui Gauss din 3 in 3
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!