Răspuns :
Explicație pas cu pas:
Pct. a)
Triunghiurile OCB si OAD sunt congruente (ΔOCB≡ΔOAD) dupa cazul LUL (latura-unghi-latura) deoarece unghiul COB este acelasi cu unghiul AOD, iar [OC]≡[OA] si [OB]≡[OD] din ipoteza. Triunghiurile fiind congruente, atunci [BC]≡[AD].
Pct. b)
Tot din congruenta de la pct. a), avem ca unghiul OBC este congruent cu unghiul ODA (∡OBC≡∡ODA). Dar cum AD∩BC={I}, atunci I∈[BC] si I∈[AD]. Stim ca si A∈[OB] si C∈[OD]. Deci, unghiurile ABI si CDI sunt congruente (∡ABI≡∡CDI). (relatia 1)
Cum AD∩BC={I}, unghiurile AIB si CID (∡AIB≡∡CID) sunt congruente deoarece sunt opuse la varf. (relatia 2)
AB=OB-OA=OD-OC=CD (relatia 3)
Din relatiile 1, 2 si 3, putem concluziona ca triunghiurile AIB si CID sunt congruente (ΔAIB≡ΔCID) dupa cazul LUU (latura-unghi-unghi).
Pct. c)
Tot din congruenta de la pct. b), avem si ca [AI]≡[CI].
Triunghiurile AOI si COI sunt congruente (ΔAOI≡ΔCOI) dupa cazul LLL (latura-latura-latura) deoarece [OA]≡[OC] din ipoteza, [OI] este latura comuna, iar [AI]≡[CI] din pct. b). Asadar, unghiul AOI este congruent cu ugnhiul COI (∡AOI≡∡COI). Deci, [OI este bisectoarea unghiului ∡AOC. Dar, cum A∈[OX si B∈[OY, [OI este bisectoarea unghiului ∡XOY.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!