Răspuns :
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
Dacă ai în faţă un exerciţiu cu logaritmi, tr. să deschizi "lădiţa" cu instrumente "proprietăţi" ale logaritmilor, şi la sigur găseşti acele care te pot ajuta la rezolvaea acestui exerciţiu.
[tex]log_{a}x=z, astfel ca a^{z}=x\\log_{a}x + \log_{a}y=\log_{a}xy\\log_{a}x - \log_{a}y=\log_{a}\frac{x}{y} \\[/tex]
Aceste formule vom încerca să le aplicăm...
La exerciţiul 7 ai o sumă de 9 logaritmi în baza 10 şi folosim formula a doua vom obţine:
[tex]lg\frac{1}{2}+lg\frac{2}{3}+lg\frac{3}{4}+...+lg\frac{8}{9} +lg\frac{9}{10}=-1\\lg(\frac{1}{2}*\frac{2}{3}*\frac{3}{4}*...*\frac{8}{9}*\frac{9}{10})=-1\\lg\frac{1}{10}=-1[/tex]
Este adevărat, deoarece 10^(-1)=1/10
La exerciţiul 8 vom folosi ulimele două formule
[tex]log_{3}5+log_{3}6 - log_{3}10 =log_{3}(5*6)-log_{3}10=log_{3}\frac{5*6}{10} =log_{3}3=1[/tex]
Vezi că e simplu? Succese!
La final am folosit prima regulă, care de fapt este definiţia logaritmului...
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!