Răspuns :
Setup-ul Transfigurarii
Vom transfigura partea inferioara a circuitului utilizand, la cerere, formula stea-triunghi. Fie [tex]r[/tex] rezistenta in transformarea triunghi. Utilizam bine-cunoscuta formula:
[tex]R_{12}=\dfrac{R_1R_2+R_2R_3+R_3R_1}{R_3}[/tex]
In cazul nostru:
[tex]r=\dfrac{3R^2}{R}=3R[/tex]
Simplificarea circuitlui
Nodurile [tex]A[/tex] si [tex]A'[/tex] coincid, pentru ca sunt legate direct printr-un fir de rezistenta nula. Analog, [tex]B[/tex] si [tex]B'[/tex] coincid. In concluzie, [tex]R[/tex] si [tex]r[/tex] din partea superioara sunt ambele concectate intre nodurile [tex]A[/tex] si [tex]C[/tex], respectiv [tex]B[/tex] si [tex]C[/tex], deci sunt de fapt 2 grupari paralel [tex]R[/tex]-[tex]r[/tex] in partea superioara. Gruparile, la randul lor, sunt grupate in serie. Gruparea in serie, la randul ei, este grupata in paralel cu [tex]r[/tex]-ul ramas de jos. Astfel:
[tex]1/R_{AB}=1/r+1/r_S, \text{ unde } r_S=2r_P=\dfrac{2}{1/R+1/r}=\dfrac{2Rr}{R+r}\\\\\\R_{AB}=\dfrac{r_Sr}{r_S+r}=\dfrac{\dfrac{2Rr}{R+r}r}{\dfrac{2Rr}{R+r}+r}=\dfrac{2Rr^2}{2Rr+Rr+r^2}=\dfrac{2Rr}{3R+r}\\\\\\R_{AB}=\dfrac{2R\cdot 3R}{3R+3R}=\dfrac{6R^2}{6R}=R \:\:\:\boxed{\text{Varianta \boldsymbol{b}}}[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Fizică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!